Časť obyvateľov Slovenska je ohrozená chudobou. Domácnosti nemajú dosť peňazí na to, aby si minimálne každý druhý deň mohli dopriať kvalitné mäsové jedlo. Vyplýva to zo štatistiky Eurostatu. Dôvodom je nízky mesačný príjem.
Takmer 40 percent Slovákov si nemôže dovoliť kúpiť kvalitnejšie potraviny. Najmä mäso. Podľa štatistiky sme na tom najhoršie v Európe. V Česku si riadne jedlo nemôže dovoliť 20 percent ľudí, ktorých ohrozuje chudoba. Najlepšie zo susedných krajín je na tom Poľsko.
Ako nakupujú Slováci, priblížila v relácii Správy redaktorka STVR Rebeka Filandová:
„Často Slováci v prieskumoch deklarujú, že im záleží na kvalite alebo na krajine pôvodu, ale pravdu povediac, realita je taká, že keď prídu do obchodu, nakúpia tovary, ktoré sú často lacnejšie,“ poznamenala ekonomická analytička z Wood & Company Eva Sadovská.
Ceny potravín a najmä mäsa máme na Slovensku podľa obchodníkov najlacnejšie v rámci celej Európskej únie. „Problémom sú príjmy obyvateľstva, príjmy domácností, ktoré sú veľmi nízke, preto si nemôžu dovoliť nakúpiť toľko potravín, ako za iné príjmy,“ zhodnotil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
Nakupovanie menej kvalitných a lacnejších potravín ovplyvňuje fyzické aj psychické zdravie ľudí. „Keď sú veci, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú výživu, cenovo nedostupné, tak vtedy ľudia v obchode určite zažívajú veľmi nepríjemné pocity. Či už zahanbenia alebo poníženia,“ ozrejmila sociologička Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá.
„Čo sa týka lacných potravín, v zásade neobsahujú žiadne vitamíny, minerály a vlákninu, takže človek a naše telo z toho nič nedokáže vyťažiť. Je tam riziko obezity, riziko vysokého cholesterolu, čo zasa môže zapríčiniť aj infarkt,“ upozornil výživový poradca Naturhouse Rača Gabriel Čislák.
Ceny potravín rástli v rámci Európskej únie najmä v rokoch 2022 a 2023 v súvislosti s pandémiou a vojnou na Ukrajine. Na Slovensku bolo tempo zdražovania vyššie ako v iných krajinách.