Na hlavný obsah

Ceny potravín porastú, varujú výrobcovia, chovatelia aj pestovatelia: Dôvodom sú aj nové konsolidačné opatrenia

Obavy vzbudzuje najmä rast odvodov či zmena DPH potravín.

Ilustračná snímka pečiva.
Ilustračná snímka pečiva. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ceny potravín porastú, upozorňujú na to ich producenti z rôznych odvetví. Dôvodom má byť zvyšovanie minimálnej mzdy, na ktorú sú naviazané aj nočné či víkendové príplatky, ale tiež konsolidačný balíček.

Obavy vzbudzuje najmä rast odvodov, zmeny pri vyplácaní náhrad zamestnávateľom pri práceneschopnosti, ako aj zmena DPH pri niektorých potravinách.

V remeselnej pekárni v Nitre strojovú výrobu nepoznajú, všetko sa robí ručne. „Som tu od piatej ráno, kolegyne robia nočné, my dve s kolegyňou robíme ranné,“ priblížila zamestnankyňa sídliskovej remeselnej pekárne v Nitre Ivana.

Práca v noci a cez víkendy znamená príplatky, ktoré majú od nového roka rásť. Majiteľka ráta s ďalšími nákladmi aj pre konsolidáciu. „Tie peniaze si nevyčarujeme, takže uvidíme, ako nám to skočí. Podľa toho sa budeme musieť aj my prispôsobiť,“ povedala majiteľka sídliskovej remeselnej pekárne v Nitre Nikola Sládečková.

Pretavenie zvýšených nákladov do cien predpokladá aj chovateľ ošípaných, o ktoré sa treba starať 24 hodín každý deň.

„Nemáme iné východisko. Nikto z nás nemá taký ekonomický priestor, aby mohol dvíhať len náklady. Kto to nezakomponuje ďalej, no tak môže skončiť,“ uviedol veľkochovateľ ošípaných František Valášek.

Podobný scenár predpovedajú mnohí chovatelia, pestovatelia aj výrobcovia potravín. „Prvovýrobcovia aj spracovatelia budú musieť pretaviť svoje zvýšené náklady do odbytových cien,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„Budú tieto zvýšené náklady premietnuté do ceny potravín,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. „Priamo sa to podpíše pod zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov,“ skonštatovala výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Avizovanému zdražovaniu potravín sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Spotrebitelia sa boja zdražovania

Ceny potravín rastú každoročne, tento rok ich nakupujeme o dva a pol percenta drahšie ako vlani. Len nedávno však inflácia dosahovala dvojciferné čísla. Výrazného zdražovania sa obávajú najmä spotrebitelia.

Zatiaľ čo slovenskí producenti inú cestu ako zdražovať nevidia, podľa ministra pôdohospodárstva to ľudia až tak nepocítia.

„Keď hovorí slovenský producent, potravinár, že vďaka nejakým krokom bude zvyšovať ceny, tak to nebude mať nejaký podiel z toho dôvodu, že len nejaké malé percento je tam tých slovenských potravín,“ povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika