Na hlavný obsah

Potraviny majú zdražieť: Výrobcovia hovoria o vyšších nákladoch, minister tvrdí, že ľudia to až tak nepocítia

Výrobcovia kritizujú plánovanú konsolidáciu.

Na snímke potraviny na páse pri pokladni v obchode.
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Plánovanú konsolidáciu kritizujú aj výrobcovia a avizujú ďalší rast cien potravín. Okrem avizovaných opatrení má byť dôvodom aj zvyšovanie minimálnej mzdy, na ktorú sú naviazané nočné a víkendové príplatky. Obavy vyvoláva predovšetkým rast odvodov, zmeny pri vyplácaní náhrad zamestnávateľom pri práceneschopnosti, aj zmena DPH niektorých potravín.

V remeselnej pekárni v Nitre strojovú výrobu nepoznajú. Všetko sa robí ručne. „Kolegyne robia nočné, my dve s kolegyňou robíme ranné,“ potvrdila pekárka Ivana.

Zvyšovaniu cien potravín sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka Jana Obrancová:

Práca v noci aj počas víkendov znamená príplatky, ktoré spolu s minimálnou mzdou majú od nového roka rásť. Majiteľka Nikola Sládečková ráta s ďalšími nákladmi aj v dôsledku konsolidácie.

„Tie peniaze si nevyčarujeme. Uvidíme, ako nám to skočí a budeme sa tomu musieť aj my prispôsobiť,“ povedala.

Pretavenie zvýšených nákladov do cien predpokladá aj chovateľ ošípaných František Valášek. O tisíce prasiat sa treba starať 24 hodín každý deň. „Nikto z nás nemá taký ekonomický priestor, aby mohol len zdvíhať náklady. Kto to nezakomponuje ďalej, môže skončiť,“ povedal.

Podobný scenár predpovedajú mnohí chovatelia, pestovatelia aj výrobcovia potravín. „Prvovýrobcovia a spracovatelia budú musieť pretaviť svoje zvýšené náklady do odbytových cien,“ vysvetlila Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Zvýšené náklady budú premietnuté do ceny potravín,“ vyhlásila za potravinársku komoru Slovenska Jana Venhartová.

Obavy spotrebiteľov

„Priamo sa to podpíše aj pod zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov,“ dodala výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Ceny potravín rastú každoročne. Tento rok ich nakupujeme o 2,5 percenta drahšie ako vlani. Výrazného zdražovania sa obávajú najmä spotrebitelia.

Zatiaľ čo slovenskí producenti inú cestu ako zdražovať nevidia, podľa ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) to ľudia až tak nepocítia. „Keď mi povie slovenský producent potravinár, že vďaka nejakým krokom bude zvyšovať ceny, tak to nebude mať nejaký podiel z toho dôvodu, že vlastne len nejaké malé percento tam je tých slovenských potravín,“ povedal minister.

Potravinári aj preto upozorňujú, že ľudia začnú viac nakupovať menej kvalitné potraviny a viac budú siahať po tých zahraničných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál