Na hlavný obsah

Kauza carbonara v Bruseli: Omáčka na pultoch obchodu v europarlamente pobúrila talianskeho ministra

Hovorí o poškodzovaní reputácie skutočných talianskych výrobkov.

Kauza carbonara v Bruseli: Omáčka na pultoch obchodu v europarlamente pobúrila talianskeho ministra
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vzťah Talianov ku gastronómii je všeobecne známy, takisto ako aj dôraz, ktorý kladú na zachovanie tradičných receptúr a kulinárskych tradícií. Nestáva sa však často, aby nedokonalý produkt s talianskym názvom vyvolal takmer diplomatický incident.

Návšteva talianskeho ministra poľnohospodárstva Francesca Lollobrigidu v supermarkete Európskeho parlamentu sa neskončila dobre. Na pultoch totiž objavil výrobok, ktorý sa vydával za tradičnú omáčku carbonara, píše denník Il Messaggero.

Článok denníka Il Messaggero o kauze carbonara v europarlamente si v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače prečítala redaktorka Katarína Antenozio:

S originálnou receptúrou však mala táto potravina len málo spoločného a minister ju označil za najhorší príklad talianskych napodobenín.

Takéto produkty podľa jeho slov nielenže zavádzajú spotrebiteľov, ale poškodzujú aj reputáciu skutočných talianskych výrobkov.

Kritikou nešetrili ani talianski farmári

Podľa denníka upozornil Francesco Lollobrigida aj na právnu stránku veci. Na základe európskych predpisov môže ísť o porušenie pravidiel potravinového označovania.

Ako informuje Il Messaggero, ku kritike sa pridalo aj jedno z najväčších talianskych farmárskych združení Coldiretti, ktoré zdôraznilo, že kvôli takýmto praktikám prichádza krajina o obrovské sumy peňazí.

Kauza už nabrala aj výsostne politický rozmer a Taliansko ju chce využiť na dosiahnutie vyššej ochrany pre autentické výrobky. Denník Il Messaggero uverejnil aj originálny recept rímskej omáčky, ktorej Taliani vyhradili dokonca osobitný dátum. Svetový deň cestovín carbonara si pripomínajú každoročne 6. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet