Mestečko, kde sú všetky budovy z perníka, sneh je z práškového cukru a jeho obyvateľmi sú želé postavičky. Tak vyzerá vianočná výstava s názvom Gingerbread City v Londýne, ktorú organizuje Múzeum architektúry.
Toto slávnostné charitatívne podujatie oslavujúce architektúru a vianočné pečenie pozýva londýnskych architektov, aby upiekli svoje najinšpiratívnejšie perníkové výtvory.
Jedným z perníkových výtvorov je aj sladká replika londýnskej Elizabeth Tower, známej ako Big Ben. Upiekli a postavili ju architekti z firmy Purcell, ktorá mala nedávno na starosti reštaurovanie skutočného Big Benu.
„Bol to dosť veľký tlak. Mnoho ľudí má Big Ben naozaj rado, je to prvá vec, ktorú vidia, keď prídu do Londýna. Bolo to teda dosť veľké bremeno. Naozaj sme vynaložili veľa úsilia, najmä na ciferník, ktorý sme chceli, aby bol priehľadný, aby sa mohol rozsvietiť. Myslím si, že sme to nakoniec dokázali,“ povedala Holly Watkinsová z firmy Purcell.
„Architekti to využívajú ako teambuildingovú aktivitu. Robia to ako spôsob, ako sa zabaviť na konci roka. Je to pre nich výzva a sú medzi sebou dosť súťaživí. Vždy sa pozerajú na to, čo urobil ten či onen,“ priblížila zakladateľka Múzea architektúry Melissa Woolfordová.
Pozrite si niektoré perníkové výtvory z výstavy Gingerbread City v Londýne:
Tento rok sa koná už deviaty ročník Gingerbread City, a hoci sa môže zdať ako zábava, je to aj príležitosť pre architektov, aby preukázali svoju najdivokejšiu fantáziu, ak ich neobmedzuje rozpočet ani fyzika.
Napríklad Serwan Saleme je architektom vo firme Foster + Partners. Jeho každodenná práca spočíva na letisku v Saudskej Arábii, preto chcel postaviť mesto v oblakoch. Priznal, že najväčšou výzvou pre neho bola možnosť pracovať s novými materiálmi a preskúmať ich možnosti a obmedzenia.
„V architektúre používame zložité materiály, geometrie a tvary, aby sme vytvorili prelomovú architektúru. A v tomto prípade to bola v podstate rovnaká výzva vytvoriť takúto vežu z perníkov a iných jedlých materiálov. Nebola to vôbec ľahká úloha,“ priblížil Serwan Saleme.
Hoci tieto perníkové architektonické skvosty vyzerajú chutne, návštevníci ich nemôžu ochutnať. Architekti použili špeciálne tvrdo upečené perníky, aby ich výtvory zostali stáť. Všetky perníky na konci výstavy zrecyklujú ako organický odpad. Perníkové mestečko bude pre verejnosť otvorené od piatka 29. novembra do 4. januára 2026.
