Predaj vianočných kaprov je v plnom prúde. O živé ryby je stále veľký záujem, hoci povinnosti predajcov sa sprísnili. V Nových Zámkoch ich kúpite na trhu, pred obchodným domom aj na súkromnom pozemku.
Ryba je neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného stola v mnohých slovenských domácnostiach. „Najčastejšie sa kupuje kapor, to je tradícia, ale máme aj sumcov, jeseterov amúrov, čo komu chutí,“ povedal Viktor Bogdan z Agrofarmy Budmerice.
Na trhovisku je o kapry záujem. Predaj beží od sobotných (21. 12.) skorých ranných hodín a plánujú predať všetky ryby.
Viac o predaji živých kaprov zisťovala v relácii Správy redaktorka STVR Miriam Opálková:
Kupujúci by mal zvážiť manipuláciu s kaprom. Môže si ho dať usmrtiť priamo u predajcu. Ak ho nesie domov živého, mal by ho držať mimo vody čo najkratšie a vyhýbať sa aj igelitovým taškám.
Vianočného kapra bolo kedysi možné kúpiť na rôznych miestach, najčastejšie pred vstupom do obchodov. V minulých rokoch však došlo k zmene, ktorá predaj ovplyvnila. Napriek tomu, že niektoré obchodné reťazce predaj živých rýb na svojich parkoviskách zakázali, na súkromných pozemkoch predaj pokračuje.
Štátna veterinárna a potravinová správa sprísnila podmienky na takýto predaj. Predajcovia sa musia registrovať a dodržiavať hygienické a veterinárne normy. Aj napriek sťaženým podmienkam je o živé ryby stále záujem.
„Každým rokom to je, myslím si, že také isté. Mierny pokles, ale každým rokom to je tak isto. Ľudia majú záujem ešte o čerstvú rybu. Dnes, 10 hodín je približne, nejakých 300 – 400 kíl kapra sme už predali určite, ale to sú najsilnejšie dni,“ priblížil Bogdan.
Živé ryby si u väčšiny predajcov kúpite do 23. decembra.