Na hlavný obsah

Zber ľadového hrozna v Topoľčiankach sa podaril rekordne neskoro. Vhodná teplota nastala až vo februári

Bežne sa zbiera v decembri či januári.

Zber ľadového hrozna v Topoľčiankach sa podaril rekordne neskoro. Vhodná teplota nastala až vo februári
Ľadový zber hrozna. Foto: STVR

Ľadový zber hrozna sa predsa len podaril, hoci v rekordne neskorom termíne. Bežne v minulosti hrozno na ľadové víno zbierali vo viniciach už v decembri či v januári, tento rok teplota na potrebné hodnoty klesla až v stredu (19. 2.). Ľadové víno patrí k vinárskym špecialitám a aj pre prácnosť a rizikový zber ho u nás dorába len hŕstka vinárstiev.

Na takýto pohľad čakali vinohradníci z Topoľčianok celé týždne. Hoci teplota počas zimy viackrát klesla pod nulu, potrebných mínus sedem nedosiahla. Dnes ich však prekvapila až mínus jedenástka.

Zberu hrozna na ľadové víno sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Jana Obrancová:


„Konečne sme sa dočkali, je to možný najneskorší zber tohto ľadového hrozna,“ uviedol vinohradník Zoltán Molnár. „Trpezlivosť ruže prináša. Nádej nás pomaly opúšťala, tak našťastie to prišlo a podarí sa nám čo to zozbierať,“ dodal obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner.

Pracovníci vinárstva sa sťažovali na mrznúce prsty, zber však zvládli. Rukavice podľa ich slov nepomôžu. „Je potom ešte viac zima,“ povedal jeden z nich.

Ľadového vína bude menej

Hoci sa ľadový zber predsa podaril, ľadového vína bude trochu menej ako po iné roky. Pôvodne vo vinici zostalo čakajúc na mrazy šesť ton frankovky modrej. Podpísal sa však na nej čas.


„Bola suchšia zima. Kvalitovo je dobré, ale bohužiaľ s tým, že je to tu päť mesiacov, tak je toho troška menej,“ povedal Molnár. Dodal, že tam bol kŕdeľ škorcov a hrozno sa troška pretriedilo. „Tak čo sa s tým dá spraviť, už máme, čo máme,“ zhodnotil.

„Kupodivu, to hrozno je ešte vo veľmi dobrom stave,“ povedal Waldner. „Je ho samozrejme o čosi menej. Na druhej strane, cukornatosť bude asi taktiež rekordná, keďže už je tak prirodzene zoschnuté,“ skonštatoval. „A ešte keď to zamrzne, tak to bude naozaj vysoko,“ dodal.

Na ochutnanie však bude treba čakať ešte asi rok. Toľko totiž trvá, kým sa hrozno v podobe ľadového vína dostane na pulty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny