Na hlavný obsah

Kolumbia hlási svoju najlepšiu kávovú sezónu za posledné desaťročia. Dôvodom sú najmä poveternostné podmienky

Produkcia medziročne vzrástla o 17 percent.

Na snímke je šálka s kávou.
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Kolumbia uzavrela svoju najlepšiu kávovú sezónu za viac ako tri desaťročia. Hoci k hojnej úrode u svetovo tretieho najväčšieho exportéra tejto komodity – po Brazílii a Vietname – prispeli najmä priaznivé poveternostné podmienky, podľa tamojšej Národnej federácie pestovateľov kávy (FNC) v nadchádzajúcom cykle produkcia opäť klesne, píše správa agentúry Reuters.

Produkcia kávy v Kolumbii medziročne v období od októbra 2024 do septembra 2025 vzrástla o 17 percent na 14,87 milióna 60-kilogramových vriec. Prekročila tak predtým odhadovanú produkciu približne 14 miliónov vriec.

„Začíname kávový cyklus 2025/2026, ktorý bude podľa predpokladov rokom nižšej produkcie v dôsledku prirodzenej fyziologickej reakcie kávovníka a výrazných zrážok v prvej polovici roka,“ napísal na sociálnej sieti X riaditeľ FNC Germán Bahamón.

Káva sa v Kolumbii pestuje na asi 840- tisícoch hektároch pôdy a na príjmoch z pestovania tejto plodiny je závislých približne 540-tisíc rodín.

Podľa čísel FNC produkcia odrôd kávy arabica vzrástla v septembri medziročne o sedem percent na 1,14 milióna vriec. Je to stále menej ako 1,24 milióna vriec vyprodukovaných v auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet