Najlepšou reštauráciou na Slovensku je ECK Restaurant v Devíne, od medzinárodného gastronomického sprievodcu Gault&Millau získala 18 bodov z 20 možných. Dostala tak štyri čiapky. Symbol čiapky je ocenením, ktoré inšpektori sprievodcu udeľujú najlepšie hodnoteným reštauráciám, najviac ich môžu odovzdať päť.
Zo všetkých hodnotených reštaurácií po celom Slovensku získala tá devínska najviac. ECK Restaurant na svojom webe opísali ako miesto v krásnom prostredí, s profesionálnym personálom a výborným jedlom. „Koncom roka 2022 otvoril svoje brány ECK a pobláznil bratislavskú gastroscénu,“ píše v hodnotení sprievodca Gault&Millau.
Ako uvádza, za prípravou konceptu kuchyne je šéfkuchár Daniel Tilinger, ktorého sedemchodové degustačné menu je pripravené zo surovín z vlastnej farmy či od okolitých dodávateľov. „Toto miesto rovnako prekvapí bežného hosťa, ako aj toho najskúsenejšieho gastrocestovateľa,“ uzatvára recenziu sprievodca.
Tri čiapky získalo deväť reštaurácií. S počtom 16,5 bodu si ich zaslúžili Gašperov mlyn v Batizovciach, Irin. v Bratislave a Seven Restaurant Café v Košiciach.
„Reštaurácia Seven vo Villa Sandy v Košiciach ponúka v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky výnimočný gastronomický zážitok,“ opisuje sprievodca košickú reštauráciu.
Ďalšími vysoko hodnotenými reštauráciami, s počtom bodov 15,5, sú Arte Restaurant v Svätom Jure neďaleko Bratislavy a Semillon Restaurant pri Vrábľoch.
Pätnásť bodov získali podniky Bistric Restaurant v bratislavskej Záhorskej Bystrici a Edomae Sushi Matsuki, taktiež z hlavného mesta. S rovnakým hodnotením skončili aj Origin v Lučenci a reštaurácia známeho šéfkuchára Jaroslava Žídeka Riverbank Restaurant v Bratislave.