Niektorí vinári prídu tento rok o viac než pätinu úrody. Môže za to zlaté žltnutie viniča. Nebezpečné ochorenie, ktoré prenášajú cikády, sa objavilo vo viacerých oblastiach Slovenska. Tam, kde sa potvrdilo, museli vinohradníci odstrániť celé kry aj s koreňmi.
Zlaté žltnutie viniča spôsobuje baktéria zvaná fytoplazma. Prenášajú ju cikády viničové. V tomto období ich lieta najviac. Zavítali aj do vinohradov v obci Strekov v okrese Nové Zámky.
“Toto je vinohrad, ktorý už to má za sebou viac-menej. Choroba sa ukázala pred štyrmi až piatimi týždňami. Straty máme na úrovni troch až piatich percent. Škody budú väčšie a väčšie,“ priznal spolumajiteľ Vinárstva Berta Matúš Berta.
“Evidujeme dohromady päť výskytov zlatého žltnutia viniča. Prvý výskyt bol v roku 2021, to už je tak dávnejšie. A tento rok sa to rozbehlo, už máme štyri nové výskyty,“ uviedol vedúci oddelenia vnútornej karantény Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho Stanislav Barok.
Úrode vinárov sa v relácii Správy venovali redaktorky Marína Opálková a Natália Dvoranová:
Brániť sa proti ochoreniu je náročné
Konkrétne ide o Lúčnicu nad Žitavou, Malé Ludince, Dvory nad Žitavou a Zlaté Moravce. Zlatého žltnutia sa však obávajú napríklad aj vinári z Modry.
“Je to hmyz, ktorý samozrejme dokáže migrovať medzi jednotlivými vinohradníckymi plochami, takže nič mu nebráni v prelete medzi Strekovom, Modrou, povedzme Vinohradmi nad Váhom a tak ďalej,“ zhodnotil výkonný riaditeľ Shebo Winery v Modre Richard Gažo.
“Choroba sa rozširuje geometrickým radom. Tento rok mi to napadne desať klčov, ďalší rok ďalších 100 klčov a nakoniec nie že nebude vám prinášať úrodu, ale on sám bude ložiskom tejto choroby,“ ozrejmil hlavný agronóm Shebo Winery David Nemček.
Brániť sa proti tomuto ochoreniu je náročné. Dôležité je podchytiť ho včas. Už pri podozrení by sa mal vinár ohlásiť oblastnému inšpektorovi.
“Následne príde k nemu na kontrolu. Ak sa pozitívny výskyt potvrdí, tak sa musí zlikvidovať rastlina, ktorá bola vzorkovaná, aj okolité rastliny a následne sa ešte musia vykonávať ošetrenia proti vektorom,“ pokračoval Barok.
“Pri červených odrodách sa to prejavuje začervenaním listov. Trošku skôr sa vyfarbujú, ako by mali červené odrody. Pri bielych je to žltnutie. Choré jedince sa musia vyrezať a spáliť, lebo cikádka ukladá vajíčka,“ dodal Berta.
Preventívne sa dá zakročiť aj špeciálnymi postrekmi. Tie sú napríklad v Maďarsku aspoň čiastočne hradené štátom. U nás to zatiaľ neplatí.