Každý z nás ročne zje približne štrnásť kilogramov jabĺk. K starým odrodám pribúdajú aj nové. Ideálne jablko musí mať rovnomerný tvar, sviežu vôňu aj zaujímavú chuť. Najlepšie plody ocenili odborníci na celoslovenskej súťaži Jablko roka v Nitre.
Odrodu na pultoch známu ako Tessa naši ovocinári pestujú len tri roky. Začali s tým pri Piešťanoch a práve tamojšie plody zaujali v súťaži Jablko roka porotu najviac.
„Je zaujímavá jednou vecou, že je extrémne chrumkavá, veľmi tvrdá a má takú zvláštnu exotickú chuť, povedal by som, že po marakuji alebo mangu. Taká úplne iná chuť, ako sme zvyknutí na jablká,“ opísal ovocinár z Veselého pri Piešťanoch Marián Bednár.
Výber jabĺk je naozaj široký, odborníci na nich posudzujú rovnomernosť plodov či tvar, aj to, čím lákajú spotrebiteľa. „Farba, vôňa, pri degustácii chuť, chuťové vlastnosti, to sú tie základné veci,“ vysvetlil predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Súťaži Jablko roka sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:
„Kvalita našich slovenských jabĺk je veľmi vysoká. V porovnaní s okolitými krajinami si dovolím potvrdiť aj na základe našich analýz cukornatosť aj kyseliny boli na lepšej úrovni ako zahraničných jabĺk,“ informoval člen poroty a vedúci Katedry ovocinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Najobľúbenejšie ovocie
Ovocinári na dosiahnutie kvality musia bojovať s počasím aj chorobami, napríklad aj s pehovitosťou jabĺk.
„Ovocinár plače, keď toto vidí,“ povedal Marián Varga, držiac v ruke pehované jablko. „Nie je toho málo, je to taká vlastnosť stromu, že nevie prijať alebo prijíma málo vápnika,“ doplnil.
Jablká sú na Slovensku dlhodobo najobľúbenejším ovocím. Dobrou správou je, že v ňom máme aj najvyššiu sebestačnosť, dosahuje asi 37 percent.
„Na každom stole to jablko je počas celého roka. Sezónne ovocie, ako sú jahody, čerešne, broskyne, si slovenské môžete kúpiť v čase sezóny, ale jablko, ak to budeme rozumne robiť, tak máme šancu dopestovať jablká na celý rok,“ vysvetlil ovocinár z Dvorov nad Žitavou Emil Schultz.
Zatiaľ však asi dve tretiny toho, čo zjeme, musíme doviezť.
