Na hlavný obsah

Dozrelo hrozno na burčiaky: Oberá sa v prvých viniciach, na Dolnej Nitre to na oberačku vyzerá až o niekoľko dní

Po burčiakoch prídu na pulty tzv. mladé vína.

Strapec hrozna.
Strapec hrozna. Foto: STVR

Vo viniciach takpovediac dozrievajú burčiaky. Začali sa zbery prvých odrôd hrozna, ktoré sú vhodné práve na výrobu burčiakov. Tie sú prvým produktom vinárskeho roka aj predzvesťou celej sezóny.

Novovysadená vinica pri Topoľčiankach privítala zberačov prvou úrodou. „Vidíme zdravotný stav hrozna. Strapec je plný, naliaty. Na to, že už tie zrážky sú posledné roky dosť nízke, tak veľmi pekne naliali tento rok bobule. Strapec je zdravý, úplne bez napadnutia akýmikoľvek chorobami,“ vysvetlil vinohradník Roman Komárňanský.

Z vinice putuje obraté hrozno priamo do lisu. „Dnes ho vylisujeme, na druhý deň sa odkalí, následne sa zakvasí. Časť z neho necháme zhruba v strede kvasenia, keď bude na piatich percentách, vtedy je burčiak najchutnejší,“ vysvetlil obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner. Dodal, že kým sa obraté hrozno premení na burčiak, trvá to zhruba päť až šesť dní.

Výrobe burčiaku sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

Zdroj: STVR

Sezóna burčiakov sa však ešte len rozbieha a oberá sa len v prvých viniciach a prvé odrody. Napríklad vo vinohrade vo Veľkom Kýre to na oberačku vyzerá až o niekoľko dní.

„Sme v radoch rizlingu vlašského a už je vidno, že jednotlivé bobule sú už mäkké a už je to vo fáze, že pokiaľ by sme veľmi chceli a chceli by sme mať nízky alkohol a vysoké kyseliny, už by sa to dalo oberať,“ priblížil vinár z Veľkého Kýra Tomáš Sládeček.

Strapce sa tak vinári rozhodli nechať na koreňoch ešte do konca týždňa. „Začíname s burčiakmi o týždeň až desať dní neskôr ako minulý rok, ale počítame s tým, že sa to bude ťahať v podstate až po koniec októbra. Minulý rok to bolo kratšie,“ dodal vinár Sládeček.

Po burčiakoch prídu na pulty aj prvé vína sezóny, takzvané mladé vína. Možno ich očakávať v novembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko