Vysoká kvalita, no menšie množstvo. Tak hodnotia vinári tohtoročnú sezónu vo vinohradoch. Na výsledku sa podpísalo najmä počasie. Jeho vplyv už možno ochutnať v podobe prvého vína sezóny. Je už na pultoch obchodov. Záujem oň rastie.
Takto ešte v horúcich augustových dňoch v Topoľčiankach oberali prvé dozreté odrody hrozna. A toto je už výsledok. „Práve v pohári máme Irsai Oliver, ktoré je, ako som spomínal, synonymom mladého vína,“ povedal obchodný zástupca vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner.
Na mladosť poukazuje jemná farba aj ľahká chuť, keďže víno vyzrieva len asi dva mesiace. Na pulty sa môže uvádzať už počas novembra. „Je to rovnaký proces, ako pri bežných vínach, ale je to zrýchlené, aby sme to stihli,“ vysvetlil vinársky technológ Ivo Nagy.
Pozrite si reportáž redaktorky Jany Obrancovej zo Správ z regiónov:
„Sú prvou lastovičkou ročníka, dajú nám aj obraz o tom, či bude ročník lepší na tieto aromatické odrody alebo na nejaké plnšie vína,“ dodal Waldner.
Vďační za úrodu
S fľašovaním mladých vín začali aj ostatné vinárstva na Slovensku, napríklad v Strekove sa všetko robí ručne. „Robievame vždy okolo desať až dvanásťtisíc fliaš, čo dokážeme za dva alebo tri dni naplniť,“ priblížil vinár zo Strekova Lukáš Berta.
Vinári sú za tohtoročnú úrodu vďační. Je lepšia ako vlani, hoci hrozna očakávali viac. Zasiahlo počasie aj choroby. Práve Strekov sa stal ohniskom u nás nového ochorenia – zlatého žltnutia viniča. Stopy po ňom vidieť vo viniciach aj dnes.
„Naše vinárstvo je v poriadku, ale aj u nás môže tá infekcia prepuknúť do takého štádia, že budeme na tom o rok presne tak isto, ako naši kolegovia,“ dodal vinár Berta.
