K slovenským vianočným jedlám neodmysliteľne patrí kapor. Najmä u mladšej generácie je však väčší záujem o lososa či iné ryby. Predajcovia tvrdia, že tradičné kapry sú stále veľmi obľúbené. Niektorým pláva doma vo vani, iní vyhľadávajú skôr vyčistené ryby na mieste predaja.
Ľudia chcú mať na štedrovečernom stole čerstvú rybu, preto si nákup kapra nechávajú až na posledné dni pred Vianocami.
„Dnes sme sa napríklad skoro nezastavili počas práce. Dnes bolo tých ľudí najviac a zajtra čakáme úplne mega veľa. Priemerne za celý týždeň, čo sme tu, predáme vyše 1,5 tony živých rýb,“ hovorí predajca kaprov Jozef Šintal.
„Sme spokojní s tým, že tradícia sa stále udržuje. Už je to viac ako sto rokov. Väčšinou sem chodí staršia generácia. Mladších už je menej, ktorí sem chodia kupovať. Mladšia generácia už skôr preferuje lososov,“ vysvetľuje predajca Kristián Gažo.
Najväčší záujem je o 2,5- až 3,5-kilové kapry. Nájdu sa však aj takí zákazníci, ktorí zoberú štvor- alebo päťkilové.
Nákupu kaprov sa v Správach venovala redaktorka Barbora Žiačiková:
